Koduveini konkurss 2016

Veinivilla esitleb: Maalehe koduveinikonkurss 2017

Uus koduveinikonkurss tuleb teisiti!

Koduveinikonkurss tuleb järgmise aasta kevadel juba seitsmendat korda. Me oleme selle aja jooksul kõvasti kasvanud. Kui esimesel korral, 2011.aastal oli osalevaid veine 74, siis viimasel, tänavu kevadel toimunud konkursil juba 208.

Algusest peale on üks konkursi olulisemaid eesmärke olnud veinimeistrite kasvatamine ja harimine, andes tegijatele edasi professionaalsete veinihindajate  arvamusi ja soovitusi nende veinide kohta. 74 veini kohta žürii hindelehtedelt maha kirjutamine ja meiliga saatmine võttis küll aega, kuid oli siiski ühe inimese poolt tehtav. On selge, et rohkem kui kahesaja veini kirjelduste kirjutamiseks ja edastamiseks oleks vaja juba tervet meeskonda. Et muuta meie konkurssi professionaalsemaks ja osavõtjatele rohkem kasu toovaks ürituseks, muudame alates tänavusest aastast konkursil osalemise tasuliseks – iga osalev vein (st mitte iga üksik pudel, vaid konkreetne vein, kohustuslik kolm pudelit kokku) maksab 10 eurot.

Selle eest vastu saab aga päris palju . Kuna korraldajad võtavad kasutusele veebipõhise hääletussüsteemi, siis tekivad nii punktisummad kui hindajate arvamused kohe otse veebi. Seega saab iga osaleja soovi korral kasvõi reaalajas jälgida kõiki kommentaare ja hinnanguid, mis tema veinile osaks saavad. Samuti näeb teiste veinide keskmisi punkte ja saab enda jaoks pildi selgemaks, kui edukas tema vein on võrreldes teiste võistlejatega. Hea veinimeister teeb sellest omad järeldused ja järgmisel korral veelgi parema veini.

Soovituslikult võiks iga veinimeister ühes tooraineklassis osaleda mitte rohkem kui kahe veiniga, näiteks sõstraklassis ühe kuiva ja ühe magusa või poolmagusa veiniga, kuid mitte kahe sarnase, ütleme kahe kuiva veiniga. Reegliks me seda ei tee, kuid parem oleks siiski oma veinide eelvalikud kodus koos sõprade või pereliikmete abiga ära teha ja alles seejärel võistlema saata.

Mitmel aastal on hindajad kohanud veinimeistri vale hinnangut oma veinile – sildil on kirjas „Kuiv vein“, aga tegelikult on ta hoopis magusapoolne, või vastupidi. Et veine aga hinnatakse kindlas järjekorras – kuivad enne, siis poolkuivad/poolmagusad ja lõpuks magusad veinid, siis võib juhtuda, et vein saab halvemad punktid, kuna hinnatakse vales kohas. Selle vältimiseks on jällegi soovituslik nõuanne: kes ei ole oma veini kuivuses/magususes sada protsenti kindel, võiks lisaks kolmele kohustuslikule pudelile kaasa panna ühe väikese, kergesti avatava pudelikese selle veini näidisega. Nii saame teha ilma võistlevaid pudeleid avamata juba eelvaliku ja panna veinid tegelikku õigesse maitsmise järjekorda.

Tänavu on olnud ebatavaline aasta – head on olnud nii marja- kui õunasaak, nii metsamarjad kui koduaia marjad. Korraldajana ootan tuleval aastal rohket  osavõttu kõigis marjaklassides. Kindlasti tuleb väga palju osalejaid  õunaveinide klassi, sest sellist õunauputust kui tänavu sügisel, ei ole mitmel aastal olnud. Võimalik, et ka pihlakaveinidele tuleb teha täiesti omaette võistlusklass.

 Samas pidage siiski meeles, et verivärsked, just käärimise lõpetanud veinid tahaksid enne  võistlustulle astumist siiki natuke kosuda ja puhata. 2016.aasta konkursil osales juba hulgaliselt  veine, mis olid vähemalt paar-kolm aastat vanad, ja täiesti selgelt olid nende punktid  kõrgemad kui noorematel veinidel.

Et harjutada juba kodus, mis tunne on olla žüriis hindaja, võiks iga veinitegija korra proovida koos seltskonnaga veini mekkides anda neile punkte sama süsteemiga :

5 erakordne

4,5 väljapaistev

4 suurepärane, väga hea

3,5 hea

3 üle keskmise

2,5 keskpärane

2 alla keskmise

1,5 nõrk

1 halb

Liitke punktid kokku ja arvutage välja keskmine hinne.  Hiljem võib võrrelda, kumb oli rangem hindaja, kas sõbrad või žürii.

Aga praegu on sinnani veel aega – veine hakkame koguma veebruaris ja lõpetame märtsi lõpus. Arvestage sellega juba ette, et kõik sildid ja korgid oleks selleks ajaks valmis, veinist endast rääkimata. Head veinisügist!

 

Zhürii hindamisprotokollid 2016:

Profižürii:


1. Dark Sky, poolmagus aroonia-sõstra vein, autor Vaido Liivamägi Harjumaalt 4.25
2. Vana tark lill, magus jõhvika-mustika vein, autor Kristina Remmel Võrumaalt 4.13
3. Veinihjyljes , poolkuiv, autor Marius Mets Tallinnast 4.13
4. Vaarika Kuld, poolkuiv kollase vaarika vein, autor Vahur Untera Tallinnast 4.13
5. Sügiskuld, kuiv ebaküdooniavein, autor Eve Ventsel Võrumaalt 4.04
6. Kirsi kirss, poolmagus kirsi-mustika vein, autor Madis Eelmaa Harjumaalt 4.04
7. Kangru Kuldne, poolmagus, autor Janner Klaas Harjumaal Raasiku vallast 4.00
8. OKV Viinamari, autor Katrin Ratt Tallinnast 3.96
9. Der Rosenkavalier, punase roosi-rabarberi poolkuiv vein, autor Silvi Pähn 3.79
10. Kaks  sõpra, rabarberi-maasika vein, autor Tarmo Nurmik Tallinnast 3.71
11. Kirsi-mammu, poolmagus kirsi-maasika vein, autor Tarmo Suss Harjumaalt Sakust 3.67
12. Kibuvitsavein, magus kibuvitsa-tšillikakao vein, autor Silva Tamsalu 3.63
13. OKV Punane sõstar, poolmagus, autor Katrin Ratt Tallinnast 3.60
14. Rabarberi vahuvein, autor Vahur Untera Tallinnast 3.58
15. Must leeder, poolmagus, autor Riina Ratt Tallinnast 3.54
16. JAT Viinamarjavein, autor Jaan Tätte Harjumaalt Viimsist 3.50
17. Aroonia, poolmagus, autor Raili Hein Pärnumaalt Allikukivilt 3.29
18. Mustsõstar, poolmagus, autor Raili Hein Pärnumaalt Allikukivilt 3.13
19. Pihlakas Granatnaja, poolkuiv kultuurpihlaka vein, autor Raili Hein Pärnumaalt 3.13
20. Mustsõstar, magus, autor Riina Ratt Tallinnast 2.88
21. MMM mustsõstravein , poolmagus, autor Madis Eelmaa Harjumaalt Valgejõelt 2.88
22. Valge Klaar, õunasiider, autor Ivar Porn Harjumaalt Pruunakõrvelt 2.79
23. OKV õun, poolmagus, autor Katrin Ratt Tallinnast 2.79
24. Kuldsõstar-sidrunväändik, magus, autor Helena Kudre Põlvamaalt Värskast 2.67

Võrdsete punktide korral sai parema koha enim kõrgemaid punkte kogunud vein.

Rahvažürii



1. Kibuvitsavein, magus kibuvitsa-tšillikakao vein, autor Silva Tamsalu 4.1
2. Vana tark lill, magus jõhvika-mustika vein, autor Kristina Remmel Võrumaalt 4.05
3. OKV Viinamari, autor Katrin Ratt Tallinnast 4
4. Der Rosenkavalier, punase roosi-rabarberi poolkuiv vein, autor Silvi Pähn 3.9
5. Rabarberi vahuvein, autor Vahur Untera Tallinnast 3.9
6. Äkiline,  punane õuna-viinamarja vahuvein, autor Riina Ratt Tallinnast 3.9
7. Pihlakas Granatnaja, poolkuiv kultuurpihlaka vein, autor Raili Hein Pärnumaalt 3.8
8. JAT Viinamarjavein, autor Jaan Tätte Harjumaalt Viimsist 3.6
9. Dark Sky, poolmagus aroonia-sõstra vein, autor Vaido Liivamägi Harjumaalt 3.5
10. Vaarika Kuld, poolkuiv kollase vaarika vein, autor Vahur Untera Tallinnast 3.5
11. Mustsõstar, magus, autor Riina Ratt Tallinnast 3.5
12. Veinihjyljes , poolkuiv, autor Marius Mets Tallinnast 3.3
13. Kirsi kirss, poolmagus kirsi-mustika vein, autor Madis Eelmaa Harjumaalt 3.3
14. Valge Klaar, õunasiider, autor Ivar Porn Harjumaalt Pruunakõrvelt 3.2
15. Kaks  sõpra, rabarberi-maasika vein, autor Tarmo Nurmik Tallinnast 3.15
16. OKV Punane sõstar, poolmagus, autor Katrin Ratt Tallinnast 3.15
17. Kirsi-mammu, poolmagus kirsi-maasika vein, autor Tarmo Suss Harjumaalt Sakust 3.1
18. Must leeder, poolmagus, autor Riina Ratt Tallinnast 2.9
19. OKV õun, poolmagus, autor Katrin Ratt Tallinnast 2.8
20. Sügiskuld, kuiv ebaküdooniavein, autor Eve Ventsel Võrumaalt 2.75
21. Aroonia, poolmagus, autor Raili Hein Pärnumaalt Allikukivilt 2.7
22. MMM mustsõstravein , poolmagus, autor Madis Eelmaa Harjumaalt Valgejõelt 2.45
23. Kuldsõstar-sidrunväändik, magus, autor Helena Kudre Põlvamaalt Värskast 2.45
24. Kangru Kuldne, poolmagus, autor Janner Klaas Harjumaal Raasiku vallast 2.3
25. Mustsõstar, poolmagus, autor Raili Hein Pärnumaalt Allikukivilt 2.25


Riina Rati vahuvein ei kuulunud tegelikult hindamisele, vaid sai eriauhinna, seepärast ei kajastu tema tulemused profižürii hindamislehel. Rahvažürii võis punkte anda, kui soovi oli, kuid tulemust see ei mõjutanud.

 EESTI PARIM KODUVEINIMIESTER ON VAIDO LIIVAMÄGI

4. juunil Haapsalu veinipäevade raames toimunud koduveinikonkursil selgitati juba kuuendat korda välja aasta parim koduvein.

 Finaali pääsenud veinimeistreid oli 17, veine kokku 24. Professionaalsetest veiniasjatundjatest koosnev žürii sai iga veini hindamisel jagada punkte ühest viieni, keskmine punktisumma andiski koha edetabelis. Parimate Eesti koduveinide pingerida:

 1. Vaido Liivamägi aroonia-sõstra vein

2. Kristina Remmel jõhvika-mustika vein

3. Marius Mets õunavein sõstralehtedega

 Oma hinnangu koduveinidele andis ka veinifestivali külalistest koosnev rahvažürii, kelle lemmikuks osutus Silva Tamsalu kibuvitsa-tšillikakao vein.

Rocca al Mare Vabaõhumuuseumi eriauhinna sai Silvi Pähni roosi-rabarberi vein.

Tori-Jõesuu Siidri- ja Veinitalu ning Põltsamaa Felixi veinimeistri auhinna "Traditsiooniliste veinitegemise võtete Eestis eduka katsetamise eest" sai õuna-viinamarja vahuvein Riina Ratilt

 

Auhinnad

1 koht

 Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon võimaldab võitjale tasuta baaskursuse sommeljeede koolis

Dansukker 25 kg  suhkrukott

 Trükikoda Dwalin teeb võitjatele veinisilte 300 tk

Maalehe tellimus 1 aastaks

 

2 koht

 Dansukker 25 kg  suhkrukott

 Trükikoda Dwalin teeb võitjatele veinisilte 200 tk

 Maalehe tellimus 6 kuuks

 

3 koht

 

Dansukker 25 kg  suhkrukott

 Trükikoda Dwalin teeb võitjatele 100 veinisilti

 Maalehe tellimus 3 kuuks

 

Rahvažürii

 Eriauhind Põltsamaa Felixilt

Maalehe tellimus 1 kuuks

 

 Maalehe koduveinikonkurss toimus juba kuuendat kord. Tänavu laekus uue rekordina erakordselt suur hulk „võistlejaid” – kokku 204 veini (eelmisel aastal 163). Kõige rohkem saadeti konkursile rabarberi-, lille- ja teiste ebatavaliste toorainete veine (38) ning õuna- ja õunapõhiseid veine (36).

Sel aastal kasvas ka veinimeistrite arv, mis varem on püsinud stabiilselt 60 ringis, seekord oli tegijaid 75.

Veine saadeti konkursile pea igast maakonnast. Endiselt on kõige rohkem tegijaid Tallinnas ja Harjumaal, jõuliselt kasvatas oma osalevate veinide hulka Pärnumaa. Uueks tulijaks osutus Järvamaa, kust varasematel aastatel osalejaid ei ole olnud, kuid tänavu laekus sealt lausa 9 veini. Tartu- ja Põlvamaa panid välja 8 veini, mis on veidi vähem kui varasematel aastatel. Ühtegi veini ei tulnud tänavu Hiiumaalt, Valgamaalt ja Ida-Virumaalt.

Konkursi finalistid valitud!

2016.aasta Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursi finalistid selgitati välja pärast 6 päeva kestnud pingsaid eelvoorusid.  Osalejaid oli seekord rekordiliselt suur arv – 204 veini ning tänu sellele pääses ka finaali senisest rohkem võistlejaid – 25 v eini.

Eelvooru jaoks olid veinid jaotatud 8 võistlusgruppi: õun ja õunapõhised veinid, sõstrad-tikrid, arooniad-pihlakad, maasikas-vaarikas- metsamarjad, luuviljalised, rabarber-lilled-ebatraditsioonilised toormed, viinamarjad ning siidrid-vahuveinid.  Olenevalt võistlusklassis osalejate arvukusest pääses igast finaali 2-3 veini, samas sõstrast isegi 5, sest maksimumilähedaste punktidega veine oli tänavu lihtsalt nii palju.

Maalehe 25 koduveinikonkursi finaaliveinid 2016 on:

Õunaveinid:

Veinihjyljes , poolkuiv, autor Marius Mets Tallinnast

OKV õun, poolmagus, autor Katrin Ratt Tallinnast

Kangru Kuldne, poolmagus, autor Janner Klaas Harjumaal Raasiku vallast

Sõstrad-tikrid:

MMM mustsõstravein , poolmagus, autor Madis Eelmaa Harjumaalt Valgejõelt

Mustsõstar, magus, autor Riina Ratt Tallinnast

Mustsõstar, poolmagus, autor Raili Hein Pärnumaalt Allikukivilt

OKV Punane sõstar, poolmagus, autor Katrin Ratt Tallinnast

Kuldsõstar-sidrunväändik, magus, autor Helena Kudre Põlvamaalt Värskast

Rabarber-lilled-ebatavalised:

Kaks  sõpra, rabarberi-maasika vein, autor Tarmo Nurmik Tallinnast

Sügiskuld, kuiv ebaküdooniavein, autor Eve Ventsel Võrumaalt

Kibuvitsavein, magus kibuvitsa-tšillikakao vein, autor Silva Tamsalu Pärnumaalt

Der Rosenkavalier, punase roosi-rabarberi poolkuiv vein, autor Silvi Pähn Tallinnast

Vaarikas-maasikas-metsamarjad:

Vana tark lill, magus jõhvika-mustika vein, autor Kristina Remmel Võrumaalt

Must leeder, poolmagus, autor Riina Ratt Tallinnast

Vaarika Kuld, poolkuiv kollase vaarika vein, autor Vahur Untera Tallinnast

Luuviljalised:

Kirsi-mammu, poolmagus kirsi-maasika vein, autor Tarmo Suss Harjumaalt Sakust

Kirsi kirss, poolmagus kirsi-mustika vein, autor Madis Eelmaa Harjumaalt Valgejõelt

Aroonia-pihlakas:

Aroonia, poolmagus, autor Raili Hein Pärnumaalt Allikukivilt

Pihlakas Granatnaja, poolkuiv kultuurpihlaka vein, autor Raili Hein Pärnumaalt Allikukivilt

Dark Sky, poolmagus aroonia-sõstra vein, autor Vaido Liivamägi Harjumaalt Sauelt

Siider-vahuvein:

Äkiline,  punane õuna-viinamarja vahuvein, autor Riina Ratt Tallinnast

Valge Klaar, õunasiider, autor Ivar Porn Harjumaalt Pruunakõrvelt

Rabarberi vahuvein, autor Vahur Untera Tallinnast

Viinamari:

JAT Viinamarjavein, autor Jaan Tätte Harjumaalt Viimsist

OKV Viinamari, autor Katrin Ratt Tallinnast

 Nagu ikka, on finaali sattunud nii vanu tuttavaid tegijaid kui ka täiesti esmakordselt konkursil osalejaid. Kunagi varem ei ole lõppvõistlusele jõudnud nii palju eriilmelisi, erinevast toorainest tehtud veine.

Paremaid võistlejaid aitasid välja valida kogemustega sommeljeed, veiniajakirjanikud, restoranide toitlustusjuhid jne.  Veine hinnati 5 punkti süsteemis, arvutades välja keskmise summa.  Eelvoorude peale kokku kõrgeimad punktid saavutas Riina Rati ebatavaline punane viinamarja-õuna vahuvein 4,78 punktiga.  Järgmine oli Madis Eelmaa mustsõstravein 4,66 punktiga.  Samas ei ütle see lõppvõistluse tulemuste kohta veel mitte midagi, sest juuni alguseks võivad veinid veel edasi areneda, muutuda. Varasematest finaalidest on tuua ka näide, kus eelvoorude absoluutne favoriit läks pudelites uuesti käärima ja tuli lõppvõistlusel hoopiski diskvalifitseerida.

Tänavuse konkursi tegi eriliseks see, et varasemalt oluliselt rohkem oli saabunud veidi vanemaid veine, 2014.-2013. aasta saagist. Need veinid olid saanud rohkem aega küpsemiseks-arenemiseks ning head tulemused olidki kohe kõigile silma paista. Enim kõrgeid punkte jagasid hindajad viinamarja klassis – 30% kõigist osalenuist said üle 3 punkti, ning sõstra-tikri klassis 18% üle 4 punkti ja 34% üle 3 punkti. Veidi kahvatuma mulje jättis seekord hoopis tavapärane liider õunavein, kus üle 4 punkti sai kõigest 2 osalejat ehk 5,56%. Luuviljaliste klassis sai üle 4 punkti ainult 1 osaleja.

Heituma ei peaks ka keegi, kes võistlusprotokollidest oma veini kohta madalamaid punkte märkas – juba aasta pärast võib tema vein hoopis teisiti ja palju paremini maitsta. Selleks, et saada oma veini kohta täpsemaid kokkuvõtteid, on lihtsaim viis tulla Veinivilla poodi Rännaku pst 16 ja lugeda ise hindamisprotokolle. Kirjaliku arvustuse soovijatele püüame jõudumööda vastu tulla ja vähemalt nädala jooksul meili peale kokkuvõtte saata.

Välja valitud finalistid astuvad võistlustulle 4.juunil kl 12 Haapsalus Talumehe kõrtsis. Seekord alustavad samal ajal tööd 2 žüriid korraga, nii profi- kui rahvažürii. Viimasesse soovijatel palun eelnevalt ühendust võtta aadressil info@veinivilla.ee,   et omale koht lõppvõistluse hindajate seas kindlustada.

Osalejad, kes soovisid oma veine pärast võistlust tagasi saada, palun tuleg neile järele kindlasti enne jaanipäeva. Tulles hoidke meeles oma veinide võistlusnumbrid, nii on meil neid riiulistelt lihtsam üles leida.

Auhinnad on konkursile välja pannud Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, Põltsamaa Felix, Dansukker, Viinitalo Melkko, trükikoda Dwalin, Eesti Vabaõhumuuseum,  Maaleht ja Veinivilla.

Kohtume 4.juunil Haapsalu veinipeol!

 Maasikas, vaarikas, metsamarjad

6:13 4
5:09 3,16
5:10 3,55
5:16 2,72
2:05 2,38
2:09 3,61
2:10 2,77
2:12 2,61
7:03 2,34
7:12 4
7:24 2,05
7:27 2
7:29 3,27
7:31 2,22
7:38 3,44
7:40 2,8
7:44 2,33
7:46 2,27
7:47 3,61
3:03 3,27
3:11 2,66
3:13 3,05
3:17 3,33
3:24 3,27
3:27 4,44
3:28 3,77
3:33 2,77
3:35 2,55
3:38 3,94
 
   

 Aroonia / pihlakas

6:01 3,21
6:02 3,71
6:18 3,5
6:21 2,64
2:11 2,14
2:15 2,85
7:02 4,35
7:05 2,41
7:10 3,42
7:13 2,85
7:14 3,71
7:21 1,71
7:22 2,78
7:23 2,64
7:25 3,35
7:33 2,92
7:34 0,9
7:35 3,35
7:36 2,92
7:45 2,47
7:48 1,71
3:12 2,07
3:32 2,71
3:20 2,28
 
   

 Viinamarjad

4:01 3
4:02 3,77
4:03 2,88
4:04 2,88
4:05 3
4:06 2,55
4:07 2,33
4:08 1,88
4:09 2,66
4:10 2,72
 
   

Luuviljalised

1:15 1,21
1:18 1,85
6:33 1,57
5:12 1,35
5:05 1
5:02 2,64
2:04 2,71
2:07 2,64
2:14 1,85
7:06 3,71
7:07 2,35
7:26 2.07
7:30 2,21
7:41 3,85
7:42 2,5
7:43 4,07
3:14 3,64
3:39 2,92
3:40 2,57
 
   

 

Siidrid ja vahuveinid

8:01 3,14
8:02 2,35
8:03 4,78
8:04 2,71
8:05 2,07
8:06 3,78
8:07 3
8:08 2,35
8:09 3,64
8:10 1,57
8:11 3,85
8:12 3,28
8:13 2,5
8:14 3,28
8:15 1,92
8:16 2,21
 
   

 Rabarber, lilled ja muud ebatavalised toorained

1:01 2,81
1:02 4,12
1:03 2
1:08 2,25
1:10 1,37
1:11 2
1:13 2,18
1:16 2,37
1:17 1,81
6:04 2,25
6:08 2,5
6:10 1,43
6:11 3
6:14 1,62
6:19 1,18
6:25 1,93
6:29 3,43
6:32 1,31
6:34 3,56
6:36 3,75
6:37 1,56
6:38 2,18
5:03 3,68
5:08 4,43
5:11 2,18
5:13 3,13
7:04 2,5
3:01 4,06
3:02 3,43
3:04 2,5
3:09 2,8
3:15 3
3:16 3,56
3:19 0,8
3:21 1,81
3:29 2,93
3:31 3,06
3:41 2,06
 
   

 

Sõstar ja sõstrapõhised veinid. Eelvooru protokoll

6:24 2,08
5:04 2,42
5:14 2,67
5:15 2,25
2:01 2,92
2:02 2,92
2:03 2,67
2:06 2,83
2:08 3
2:13 3,25
7:01 4,17
7:08 3,08
7:09 3,92
7:11 4
7:15 1,92
7:16 3,25
7:17 2,92
7:19 3,67
7:20 1,33
7:28 3,83
7:32 3,5
7:37 4,17
7:39 4,66
3:06 2,5
3:07 4,25
3:10 1,65
3:18 3,25
3:25 3,83
3:26 3,08
3:34 1,5
3:36 4
3:37 2,75
 

  Õun ja õunapõhised veinid. Eelvooru protokoll

 

1:04                           2.94
1:05                         3,39
1:06                         2,83
1:07                                         2,33
1:09                         1,94
1:12                       3,11
1:14                          3,17
6:03                     2,33
   6:05                    2,39
6:06                     3,78
6:07              1,94
6:09             1,50
6:12             2,39
6:15            2,28
6:16           1,56
6:17             1,06
6:20              2,78
6:22            3,5
6:23            4,44
6:26            2,94
6:27           2,89
6:28                           2,56
6:30             4
6:31             1,83
6:35            2,11
6:39           2,28
6:40           2,72
5:01          1,33
5:06           1,50
5:07            1,94
7:18            1
3:05            2,39
3:22           2,72
3:23          1,89
3:30            2,11
3:42           3,17

 

Tooge oma koduveinid konkursile!

Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursi 2016 veinide kogumine algab nüüd ja kestab kuni 31.märtsini (viimane saatmise kuupäev).

Viimastel aastatel oleme veine hinnanud järgmistes klassides: õunaveinid, sõstraveinid, muud marjad ja luuviljalised, lilled ja varred, viinamarjaveinid, vahuveinid. Võistlusklasse võib hindajate kogu ka ümber jaotada vastavalt sellele, missugusest toorainest veinidega võistlejad meid seekord õnnistavad. Olenevalt saagiaasta iseloomust on kord olnud juures näiteks  aroonia ja pihlaka klass, aga tänavu võibolla tuleb teha hoopis täiesti eraldi luuviljalised, sest mullu oli suurepärane kreegi-, alõtša- ja ploomiaasta.

Varasemate konkursside ajal on paljud minult küsinud, kas võib tuua ka vanemaid veine kui eelmise aasta omad. Vastus on alati: JAH, loomulikult. Oleks isegi soovitav, sest tegelikult läheb veini maitse aja jooksul ikka paremaks, verivärsked võivad tihtipeale hoopis viletsamalt maitseda ja autor asjatult hindajate peale solvuda. Kui koguneb piisav hulk soliidses eas veine, ei saa välistada, et küpsemaid veine hinnatakse eraldi ja verivärskeid eraldi. Mingil viimastest konkurssidest sain ma ühelt potentsiaalselt osalejalt kurjustada, miks me veinide kogumise nii vara ära lõpetame, tal ju vein alles käib. Lohutasin siis, et las see vein käärib, jõuab parem järgmisele konkursile ja teenib palju paremaid punkte. Ärge teiegi püüdke paaniliselt pudelisse sundida veini, kellel käärimine alles poole peal, laske tal rahulikult omas tempos valmida, ja alles siis pakkuge konkursile.

&l