Meie lugu

Veinivilla lühidalt:

- müüb koduveinitarvikuid

-toodab Valgejõel puuvilja- ja marjaveine

-võtab veinitalus külalisi vastu ja teeb koolitusi


Veinivilla pikemalt: 

Alates 2014. aastast on Valgejõe vasakkalda päikselisel nõlval üks perekond teinud puuvilja- ja marjaveine. Veine tehakse õuntest, rabarberitest, ploomidest, arooniatest, pihlakatest, mustikatest ja isegi võililledest. Veiniteo sihiks on hoida parimat kvaliteeti kasutades vaid Eestist pärit toorainet ning säilitada isiklik suhe iga tehtava veiniga, mille kindlustamiseks läbib üks vein teel käärimistünnist pudelisse 7 kätepaari. 

Olenevalt saagiaastast jääb aastane toodang 5000-7000 liitri vahemikku. 2017. aastal villiti 9000 pudelit veini. Valgejõe veine on võimalik leida nii heades kohalikku toorainet hindavates restoranides kui ka väikestes talukaupu ja käsitööõllesid pakkuvates poodides.

Veinitegemise kultuuri edasiandmiseks tehakse ka koolitusi, mis sisaldavad veinide degusteerimist ning soovi korral ka veiniteoks praktilisi näpunäiteid. Kõrvaltegevusena ning väiksemas mahus tegeletakse ka kodustes tingimustes veinitegemiseks vajaliku varustuse edasimüügiga.

Lisaks korraldab Veinivilla juba 8. aastat järjest üleriigilist koduveinikonkurssi, mille eesmärgiks on koduveinitegijate julgustamine nende tegemistes ning proovilepanek võistluse käigus, mille tulemusena valib asjatundjatest koosnev žürii parima koduveini. 


Valgejõe veinid on tunnustust pälvinud nii kodumaal kui ka välismaal:


- Valgejõe Valge (õun-ebaküdoonia) '17 - Drink Outside the Grape 2017 (USA, Virginia) - Silver medal // Tunnustatud Eesti maitse pääsuke // Eesti Väikepruulijate Liidu käsitöövein

- Valgejõe Pärlivein (rabarberi vahuvein) '17 - Eesti Leader-piirkondade parim jook 2017. // Nobelhart&Schmutzig (Michelin star restaurant, Berlin) joogikaardil.

 

Inimesed


Veinivilla perenaine on diplomeeritud sommeljee ja endine ajakirjanik Tiina Kuuler, kes jagab lahkesti oma kogemusi Eesti marjadest, viljadest ja õitest veini tegemisel. Tiina on auhinnaga pärjatud ning mitu kordus- ja täiendatud trükki nautinud „Koduveiniaabitsa“ (2011) autor. 2014. aastal ilmus Eesti marjaveiniguru sulest „Kodused siidrid ja vahuveinid“. Tiina on ka Eesti koduveinikonkursi hing ning eestvedaja. 

 

Gregor on lõpetanud Eesti Sommeljeede Erakooli juunior-sommeljee kursuse ning aitab koolituste läbiviimisel ning veinide maitsestamisel. Noorusliku energia ja modernsete maitseeelistustega toob ta Valgejõe veinidesse värskust ning koolitustesse elavust.

 

Allan on talu peremees, kes on hariduselt ajaloolasena uurinud piirkonna ning pika ajalooga Valgejõe kõrtsi tekkelugu. Samuti annab aegajalt oma hinnangu veinidele ning hoiab silma peal sellel, et tootevalikus oleks alati vähemalt üks klassikalisele Eesti mehe maitsele vastav tugev ja kõrge happega vein - nagu Eesti mees isegi.

 

Asukoht

 Veinitalu asub iidse Tallinna–Narva tee ääres Lahemaa rahvuspargi serval. Tallinna jääb siit 65 km ning Rakverre 40 km.

    GPS 59.468317     25.787873

 

 " type="application/x-shockwave-flash">" />

OÜ Veinimõisnik on saanud tootmisseadmete soetamiseks LEADER projektitoetust 2017.aastal.