Veinid

 

Valgejõe Pärlivein ehk rabarberi vahuvein. Roosa, kuiv, 11,3% alkoholi. 9,9 +km.

Mineraalse ning maitsemeeli puhastavalt kõrge happega vein erineb teistest turul olevatest selle poolest, et tooraineks on puhas ning mineraalne rabarberimahl – vett lisatud ei ole. Mull on pudelisse pandud injection-meetodil 2018. aasta aprillis. Juba esimene partii meie rabarberi vahuveini pälvis tunnustust ning on valitud 2017. aastal Eesti Leader-piirkondade parimaks joogiks ning samal aastal jõudnud ka Berliinis asuva Michelini tärniga restorani Nobelhart&Schmutzig joogikaardile. Vein on filtreeritud. Sobilik olnud aperitiivse joogina mõjutades oma rabarberisusega nautija keelealust osa kuid on olnud kasutuses ka digestiivse maitsete puhastajana. Kõrge happetaluvusega inimestele kodumaine prosecco aseaine.


 

Valgejõe Kuldne, 2015. Valge, kuiv, 10,5% alkoholi.

Alõtša (tuntud ka kui Mirabell) on väike kollane ploomisarnane vili ning Valgejõe Kuldne on 2015. aastal alõtšadest tehtud kuiv vein, milles on jääksuhkruid liitri kohta vaid 0,2 grammi. Tänaseks päevaks 3 aastat pudelis arenenud vein, mis maitses võib endiselt tunda intensiivseid valgeid ja kollaseid luuvilju. Ent hape on endiselt omal kohal ning labab seda veini nautida ka 5 aasta pärast. Värvuselt kirgas tumekollane, aroomis äratuntav kollane ploomisus. Maitse on alõtsale omaselt ergas ja krõps, keskmisest tugevama happega ja pikalt kestva luuviljalise järelmaitsega.
Saadaval:
Tallinna Kaubamaja Toidumaailm
Tartu Kaubamaja Toidumaailm
Kadaka Kaupmees

 

 

Valgejõe Valge ehk õuna-ebaküdoonia vein. Valge, poolkuiv, 10,5% alkoholi. 9,4 + km.

Valgejõe Veinivilla esindusveinis on kodumaiste õunte segu ja ebaküdoonia vahekord 90:10. Happe ja õunasuse balansseerituse tõttu on seda veini pimetestides segi aetud Alsace'i Rieslingu tüüpi veinidega. Seetõttu on alates esimest tegutsemisaastast seda veini igal aastal valmistatud ning püütud hoida kord hästi õnnestunud tasakaalu. Seni suurima tunnustusena on Valgejõe Valge saanud 2017. aastal hõbemedali võisteldes kohalike puuvilja- ja marjaveinidega USA konkursil Drink Outside the Grape (Virginia). On ära teeninud ka Tunnustatud Eesti Maitse märgise ehk pääsukese märgi ning samuti kannab Eesti Väikepruulijate Liidu Eesti Käsitööveini märgist. Uusima tunnustusena on Valgejõe Valge valitud Põhja Eesti Kohaliku Toidu poolt korraldatud piirkonna kohalikul joogikonkursil 2018. aasta Põhja-Eesti esindusjoogiks. Vein on ebaküdoonia happe ja magusapoolse õunasuse hea tasakaalu tõttu väga heaks kaaslaseks valge liha toitudele. Näiteks sobiks grillitud kana ning miks mitte ka magushapus kastmes. Samuti sobiks hani koos juurviljade ja kreemikama kastmega. Ka sobiks rasvase praetud või grillitud lõhe kõrvale. Loomulikult sobiks ka vana hea sealiha ja hapukapsaga.

 

 

 

Valgejõe Roosa ehk rabarberivein salveiga. Roosa, poolmagus, 10,5% alkoholi. 8,4 + km.

Rabarberivein teises „helistikus“. Poolmagus üleminek valgetelt punasetele. Magususe tasakaal jätab maitsjad tihti mõtisklema selle veini kuivuseastme üle ning jätab õhku küsimuse: „mis siin veel on?“ Justnimelt salajane komponent salvei laseb selle veiniga tihti arvamismängu mängida ning muudab suhkurmagusa rabarberi salapäraseks ning gastronoomiliseks kameeleoniks. Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal valitud magusate käikude kaaslaseks.

 

 

 

Valgejõe Ploom. 8,4 + km. Valge, poolmagus, 10,5% alkoholi.

Tootevaliku uusim vein, mis on pudeldatud 2018. aasta septembri alguses. Tänasel päeval turul ainus Eesti ploomidest valmistatud rahulik ning poolmagus vein. Ploomide lopsakas mahlasus ning maitsemeeli paitav magusus võiks sellele veinile edu tuua nii toiduta tarvitajate seas kui ka magusamate toitude kõrval. Nimetatud Põhja-Eesti joogikonkursil kõrgeid punkte teeninud vein veel ootab oma tähetundi ideaalselt valitud roogade kõrval või tunnustuse tahvlitel.


 

Valgejõe Punane ehk arooniavein. Punane, poolkuiv, 10,5% alkoholi. 9 + km.

Tootevaliku üks noorimatest veinidest, mis on pudeldatud käesoleva aasta augustis. Noorele veinile iseloomulikult kõrge happega ning marjatanniinine. Veinis on koos 2016. ja 2017. aasta arooniad. Hetkel värskena on see vein kergete punaste klassis, imiteerimas võib-olla mõnda vana-maailma Pinot-Noiri kehaga veini. Hapet jätkub, ning aroonia-tanniini samuti. Hetkel mõnusalt joodav kuid ajalugu näitab, et juba aasta pärast muutub see vein veel mahlakamaks. Vein on pastöriseeritud ja filtreeritud. Imeline kaaslane erinevas küpsusastmes lihatoitudele.


 

De la Blanc 2016, poolmagus, valge, 10,5% alkoholi.

Õunavein, mis on esimene kolmest ajaloosarja kuuluvast veinist. Aroomis äratuntavalt õunane, maitselt poolmagus, mistõttu sobib seltskonnaveinina joomiseks kergete suupistete kõrvale. Valgejõe Veinivilla stiili võib ära tunda maitsete puhtusest, happe tasakaalust ning intensiivusest. Olemasolev partii on valminud 2015. aasta õuntest, mis omakorda tähendab, et vein omandab juba küpseid õunakoogiseid maitsejooni. Vegan sõbralik.